Alblas home
ALGEMEEN  

Verduurzamen


Alblas heeft voor u een grote voorraad aan verduurzaamd 1. geimpregneerd en 2. geplatoniseerd vuren hout staan.

Met verduurzamen wordt de levensduur van hout onder bepaalde omstandigheden verhoogd. Omdat het hout van biologische oorsprong is kan het onder bepaalde condities worden aangetast door biologische organismen zoals schimmels, insecten, marine boorders en bacteriën.

1. Impregneren Veilige verduurzaming gebeurt volgens nauwkeurige normen en met inachtneming van wet- en regelgeving in een goed beheerst industrieel proces. Daarmee kan de gebruiksduur van het hout wel met een factor vijf worden verlengd. Met een goede verduurzamende behandeling kunnen Europese naaldhoutsoorten langdurig in allerlei buitentoepassingen worden gebruikt. Dat is van belang omdat de meest gebruikte soorten een lage natuurlijke duurzaamheid hebben: zij zijn gevoelig voor houtaantastende schimmels en insecten.
Alblas impregneert met het middel Tanalith®E.
Wat is Tanalith®E? Tanalith®E is een houtverduurzamingsmiddel op koperbasis, welk een uitstekende bescherming biedt tegen rot en insectaantasting.
Wat zijn de actieve bestanddelen van Tanalith®E? Tanalith®E bevat koper en een azole houdende stof, hierdoor geeft het middel een uitstekende bescherming tegen hout aantastende insecten en de weerseffecten. Koper is in het bijzonder geschikt voor de bescherming van het hout als het in contact komt met de grond. Azolen worden wereldwijd gebruikt voor agrarisch doeleinden en zijn in het bijzonder actief ter voorkoming van bruinrot en blauwschimmel. De unieke combinatie van deze twee middelen zorgen voor een hoge kwaliteit van bescherming en een lange levensduur.
Waar kan Tanalith®E worden gebruikt? Tanalith®E is geschikt voor het behandelen van alle hout voor zowel bovengronds gebruik als bij grondcontact.
Tanalith®E veilig in gebruik Komo gecertificeerd behandeld hout met Tanalith®E is veilig en geschikt voor alle toepassingen

2. Platoniseren
Het Plato Proces
Koken drogen en bakken, dat is eenvoudig gezegd waar het op neer komt. Snelgroeiende houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen doorlopen dit proces, voordat ze als PlatoHOUT de fabriek verlaten.
Thermolyse (het koken)
De thermolyse is een natte verhitting van hout onder een verhoogde druk en wordt als volgt uitgevoerd. In de autoclaaf wordt het hout met behulp van verzadigde stoom onder een verhoogde druk verhit. Volgens vooraf bepaalde condities wordt het hout opgewarmd, gedurende een bepaalde tijd gethermolyseerd en vervolgens afgekoeld. Deze processtap duurt ca. 4-5 uur.
Droging
Na thermolyse dient het hout te worden gedroogd voordat de laatste processtap, de curing, kan worden uitgevoerd. Nadat de droogkamer is gevuld met het gethermolyseerde hout wordt deze langzaam op temperatuur gebracht, waarna het hout in ca. 5-21 dagen wordt teruggedroogd tot ca. 8 % houtvochtgehalte. Het hout is hierna gereed om de laatste processtap, de curing, te ondergaan.
Curing (het bakken
Tijdens de curing wordt het hout nogmaals verhit, maar dan onder droge en atmosferische omstandigheden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een grote oven. De totale tijdsduur van deze processtap bedraagt ca. 12-16 uur, afhankelijk van houtsoort en kopmaat. Tijdens de curing is het van belang dat het zuurstofgehalte lager is dan 2%, met name om brandgevaar te voorkomen. Dit wordt bereikt door tijdens de curing oververhitte stoom in de oven te injecteren, een soort schutgas. Na curing is het Plato HOUT nagenoeg kurkdroog en wordt het in één van de droogkamers gedurende 3 dagen geconditioneerd tot een hoger vochtgehalte (3-5%), zodat het gereed is voor verwerking. Het Plato proces is een thermische modificatie van hout en leidt tot een sterk verbeterde duurzaamheid. Daarnaast wordt ook de dimensiestabiliteit sterk verbeterd, waardoor het hout minder kan krimpen en/of zwellen.
Het Plato proces is een volkomen milieuvriendelijk proces, waarbij slechts gebruik wordt gemaakt van water en energie. Aangezien er op geen enkele wijze chemicaliën aan het hout worden toegevoegd, is de milieubelasting van PlatoHOUT dan ook zeer gering te noemen.


Houthandel Alblas b.v. - E-mail: - KvK.nr: 29000123
Moordrecht - Rotterdam: 0182-614066